Hollanda’da Aile Birleşimi kuralları nelerdir?

Avukat Serife 02

 

“Aile birleşimi başvurusu yapmak için gereken en önemli şart, en az 1 yıllık bir sözleşmeyle çalışıyor durumda olması ve kişinin ayda en az € 1.595,- maaş alması gerekmektedir. ”

 

Hollanda’da aile birleşimi vize başvurusunda bulunabilmek için Hollanda’nın belirlediği bir takım şartlara uymak gerekmektedir. Bu başvuruda önemli olan şey, Türkiye’de yaşayan eşin durumundan çok, Hollanda’da yaşayan eşin durumudur.

Aile birleşimi başvurusu yapmak için gereken en önemli şart en az 1 yıllık bir sözleşmeyle çalışıyor durumda olması ve kişinin ayda en az € 1.595,- maaş alması gerekmektedir. Bu miktarın içinde tatil parası yoktur.

Yetkililer senede iki kez bu miktarı güncelleştirir.

Tahminen 1 Ocak’tan itibaren yine yükselecektir. Gelir şartını yetkililer son derece katı uygular. Hatta öyle ki, bir kaç Euro eksik olsa bile, başvuruyu reddetme hakkına sahiptirler.

İşçi olarak değil de, kendine çalışan kişilerin durumu faklıdır. Bu konuya bir başka yazımızda açıklık getirelim.

Bir diğer şart ise, aile birleşimi başvurusunda bulunmak isteyen çiftin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu sadece evli olan çiftler için geçerlidir. Eğer evlilik üzerinden değil de ilişki üzerinden başvuru yapılırsa çiftler en az 21 yaşında olmak zorundadırlar.

Hollanda, aile birleşimi başvuruları için evliliğin gerçekleşmesini şart koşmamaktadır.

Fakat aile birleşimi yapmak istediğiniz kişiyle olan ilişkinizin sağlamlığını kanıtlamanız gerekmektedir. Bu ilişkiyi fotoğraflar, mesajlar veya etrafınızdaki kişilerden alacağınız yazılı beyanlarla kanıtlayabilirsiniz. Evli olmayan çiftlere ilişkiyle ilgili ayrıntılı sorular sorulur.

Eğer şüphe uyandırıcı bir takım cevaplar verilirse veya konsolosluğun yönlendirdiği sorulara cevap verilemezse, yetkililer başvuruyu reddetme hakkına sahiptirler.

Başvuru yapmadan önce evlilik gerçekleşmemişse, Hollanda’da yaşayan eş tarafından evlilik, belediyeye bildirilip tanınmış olması gerekmektedir.

Bunun için belediyeye ‘Form B’ dediğimiz evlilik kayıt örneğinin sunulması yeterli olacaktır.

Son olarak da ülke güvenliği için bir tehdit oluşturmamanız. Yani Türkiye’de veya başka bir ülkede bir suç işlendi ve bir ceza alındıysa, bu başvurunun kabul edilmemesi için bir sebeptir.

Bildiğiniz gibi aile birleşimi başvurularında dil şartı aranmamaktadır.

 

Başvuruda bulunan ve Hollanda’da yaşayan kişi hangi evrakları sunmalıdır?

– En az 3 ay daha geçerliliği olan uluslararası bir pasaportun tüm yazılı ve damgalı sayfaların fotokopisi;

– İş sözleşmesi;

– Maaş bordoları;

– İş yeri tarafından doldurulması gereken iş belgesi ‘werkgeversverklaring’;

– Varsa uluslararası evlenme kayıt örneği.

Bu başvuru için yatırılması gereken harç miktarı  65 Euro’dur. Bu miktar, Ankara Antlaşması’ndan dolayı sadece Türk vatandaşları için geçerlidir

 

Daha geniş bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

Şerife Akdemir Süzen

www.erasmusak.nl

About Dogus