Hollanda vatandaşı çocuğu olan ebeveynlere oturum hakkı  var mı?

 

Avukat Serife 02

 

Daha önceki yazılarımda Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu karar neticesinde çocuk üzerinden oturum hakkını paylaşmıştım. Konuyla ilgili Türkiye’den ve Hollanda’dan hatta başka ülkelerden birçok soru geldi. Bu karar bir çok insana umut olurken, bir çok kişi de şartları zorlayarak arayışa girdi.

 

Chavez Kararı yeni bir karar olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde bir çok kişi bu karardan faydalandı. Aldığım bilgilere göre bakanlıkta ilk başta bu kararı nasıl uygulayacağını net olarak bilmediğinden, şartlara uyan uymayan bir çok kişinin başvurusunu değerlendirmeye aldı. Yine bize gelen bilgiye göre şu an çok büyük bir yoğunluk var bakanlıkta.

Eskiden bu başvuruyu yapmak için iki hafta içinde randevu alabiliyorduk, bu süre şu an 6 haftaya çıktı.

Bir yandan bakanlık şartları ve koşulları yeniden değerlendirirken, diğer yandan da başvurular her geçen gün artıyor.

 

Sizden konuyla alakalı çok soru geldiğinden müracaat şartlarını yeniden gözden geçirmekte fayda var…

 

Çocuk üzerinden oturum alma şartları kısaca şunlardır:

– Hollanda vatandaşı çocuğunuzun olması, Hollanda’da doğma şartı yoktur;

– Çocuğun 18 yaşından küçük olması;

– Çocuk, yasal olarak sizin çocuğunuz olması, yani evlilik dışı doğan çocuklarda babaların yasal olarak çocuğu tanımaları gerekiyor;

– Çocuğunuzla aile bağının olması. Burada çocukla birlikte yaşama şartı yoktur.

 

Bu karardan kimler yararlanabilir?

Hollanda’da çocuğuyla beraber veya ayrı yaşayan fakat henüz oturum izni olmayan ebeveynler.

Bu durumda ilk akla gelenler, yasal veya yasal olmayan yollardan Hollanda’ya giriş yapmış fakat bir türlü oturum izni alamayan vatandaşlardır.

Malumunuz, aile birleşimi şartları oldukça ağır olduğundan, birçok kişi geri dönmektense burada yasal olmayarak yaşamayı tercih ediyor. Bu kategorideki kişilerin içeri sunulacak olan evrakların eksiksiz olması şartıyla oturum alma şansları oldukça yüksektir.

Aynı zamanda Hollanda’ya aile birleşimi sebebiyle gelip yerleşen, eş üzerinden oturum iznini alan fakat bağımsız oturuma iznine henüz hak kazanamayan vatandaşlar da bu karardan faydalanabilir.

 

Bağımsız oturma iznine genelde, 3 veya 5 sene sonra hak kazanılıyor. Ayrılma durumunda, eş üzerinden olan oturum kartı çocuk üzerine değiştirebilirler.

Geçtiğimiz günlerde en çok aldığım sorulardan biri de, Hollanda vatandaşı olan çocuğuyla beraber Hollanda’da yaşamayan babalar ve annelerin bu karardan hak elde edip etmemeleri idi.

Her ne kadar bunun zor olacağını düşünsek de, bunu bizzat bir müvekkilimizle başardık.

Aile bir kaç senedir Türkiye’de yaşıyordu. Anne ve çocuk Hollanda vatandaşı. Önce çocuğu ve anneyi Türkiye’den getirip akabinde de Türkiye’de yaşayan babaya bu başvuruyu yapmak için Hollanda konsolosluğundan vize alarak buraya gelmesini sağlayıp, başvuruyu içeri sunmayı başardık.

 

Sizin de tahmin ettiğiniz gibi, Chavez Kararı’nda son söz daha söylenmedi, tartışmalar devam ederken, şartlar yeniden değerlendirilirken, ben bir kez daha buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum: Şartlar daha fazla zorlaştırılmadan bu başvurunuzu yapın.

Yardıma ihtiyacınız olursa biz her zaman size yardım etmek için hazırız.

Şerife Akdemir Süzen

www.erasmusak.nl….

About Dogus