Çocuk üzerinden oturum hakkı   (Chavez kararı)

Avukat Serife 02

Geçen yazımızda Avrupa Birliği’nin vermiş olduğu oturumla ilgili önemli bir kararı sizinle paylaşmıştım. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde bir çok soru geldi vatandaşlarımızdan. Bu kararın vatandaşlarımız tarafından hatta hukukçular tarafında bile çok fazla bilinmediğini tespit ettim.  Sizden gelen sorularla bu karara biraz daha açıklık getirelim.

 

  1. Bundan iki sene önce aile birleşimi sayesinde Hollanda’ya geldim. Geçen sene mayıs ayında bir çocuğumuz dünyaya geldi ve hemen akabinde eşim boşanma davası açtı. Şu anki oturum kartım 2021 senesine kadar geçerli. Çocuk üzerinden oturum başvurusu yapmama gerek var mı?

 

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki evliliğin bitmesi demek  hatta  tarafların farklı adreslerde kalması bile, aile birleşimi üzerinden alınan oturum izninin sona ermesi demektir. Oturum kartının arkasında 2012 tarihine kadar geçerlidir diye yazabilir ama bu bir şey ifade etmez.

IND evliliğin veya ilişkinin bittiğinden haberdar olursa, bir karar hazırlayıp oturum iznini  geriye dönük olarak  sonlandırabilir.

Bu durumda en kısa zamanda  yeni bir oturum başvurusu yapılmalıdır. Bir yaşında çocuğunuz olduğu için,  Chavez kararından faydalanıp bu oturum  başvurusunu başarıyla yapabileceğiniz kanaatindeyim. Yalnız bu başvuruyu yapmadan önce çocuğunuzla  görüştüğünüzü  belgelemenizi tavsiye ederim. Boşanma davasında zaten buda gündeme gelecektir ve taraflar  bir ebeveyn planı hazırlayacaktır. Mahkeme kararını veya ebeveyn planını başvuruyla beraber IND ye vermenizi tavsiye ediyorum. Son olarak şunu da belirtirim ki, çocuğun Hollanda vatandaşı olma şartı vardır.  Bu soruyu  cevaplarken bundan yola çıktım.

 

  1. Ben 2015 senesinden itibaren Hollanda’da ikamet ediyorum, oturum iznim yok. Geçen sene bir çocuğum oldu. Eşimle resmi evlilik yapmadık. Bir anne olarak Chavez kararından  dolayı oturum izni alabilir miyim?

Chavez kararından faydalanabilmek için resmi bir evlilik şartı yoktur.  Yalnız çocuğunuz Hollanda vatandaşı olması gerekiyor. Eşiniz eğer Hollanda vatandaşı ise, çocuğunuz da Hollanda vatandaşı olabilir.

 

  1. Eşimle resmi evlilik yapmadık ama iki çocuğumuz var. İlişkimiz sona erdi ve ben çocukların biyolojik babalarıyım. Belediyede baba olarak geçmiyorum. Çocuklar üzerinden oturum hakkim var mı?

 

Bu durumda Beyefendi çocukların biyolojik babası ama resmiyette baba olarak kayıtlı değil. Oturum  başvurusu  yapmadan  önce, çocukların babası olduğunuzu  ispat etmeniz gerekiyor. Bunun içinde eğer annenin rızası varsa belediyeye gidip çocukları tanıyabilir (erkennen). Eğer annenin rızası yoksa mahkeme ye başvuru yapıp babalık davası açabilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonrada Chavez üzerinden başvuru yapılabilir.

 

  1. Şu an Türkiye’de yaşıyorum. Eşim Hollanda’da iki yaşındaki çocuğumla yaşıyor. Türkiye’den Chavez kararına dayalı oturum başvurusu yapabilir miyim?

Bu başvuru maalesef sadece Hollanda’dan yapılabilir ve bunu yapabilmeniz için sizin de Hollanda’da ikamet etmeniz gerekiyor.

  1. Bundan 5 sene önce eşimden ayrıldım. İki çocuğumuz var. Eşim çocuklarımı bana göstermiyor.  Ben burada şu an turist olarak kalıyorum. Çocuklarım üzerinden başvuru yapsam oturum kartı alabilir miyim?

 

Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi çocuğunuzla aile bağının olması önemli bir şarttır.

Zira Chavez kararı, bir çocuğun annesinden veya babasından ayrı kalmasının gelişmesini kötü yönde etkilediğini düşünülerek, verilen bir karardır.  Bu durumda eğer 5 senedir çocuklarla  görüşülmüyorsa  zaten çocuklarla babanın arasında  bir bağın olmadığını öne sürerek  IND başvuruyu  reddedilebilir.

Bu başvuru yapılmadan önce çocuklarla olan bağın oluşmasıdır. Eğer bunu ispatlayabilirse başvurunun kabul olma ihtimali olabilir.

 

  1. Bir kaç ay önce Hollanda’ya eşim ve çocuğumun yanına geldim. Eşim daha önce oturum başvurusunda bulundu ama geliri yeterli olmadığı için red geldi. Kendisi ek iş bulamıyor istenilen gelir şartına uymak için. Ne tavsiye edersiniz?

Anladığım kadarıyla aile birleşimi için yapılan başvuru red edilmiş. Chavez üzerinden yapılan başvuruda gelir şartı yoktur. Eşinizin geliri yeterli olmasa da oturum izni alabilirsiniz. Yalnız bu başvurunun diğer başvurularla karıştırılmaması gerekiyor. Bu başvuruyu IND den bizzat kendiniz yapmanız gerekir. IND ye Randevu talebinde bulunduğunuz zaman Chavez  kararından başvuru yapmak istediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır.

 

Bu başvuru hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Şeirfe Süzen – Akdemir

www.erasmusak.nl….

About Dogus